Vragen gesteld – FAQ

Er zijn al tientallen vragen gesteld over hoe nu Airsoft in Nederland bedreven moet gaan worden. De NABV heeft en enorme taak om alles helder en juridisch netjes op een rij te krijgen. Hopelijk worden de dingen snel voor iedereen inzichtelijk. Vaak liggen zaken bij de overheid en worden deze besluiten daardoor vertraagd. Neem als voorbeeld het importeren van de Airsoft apparaten. Richtlijnen moeten nog worden opgesteld door het ministerie van Veiligheid en Justitie in samenwerking met de Douane. De NABV zit daar midden in om de nodige informatie aan te leveren en de regelgeving daaromtrent te bespoedigen.

Tot die tijd kun je hier vragen die voorheen al gesteld zijn teruglezen met een antwoord. Deze antwoorden worden bijgehouden naarmate situaties wijzigen in de regelgeving.

FAQ

1. Mag ik zo maar een Airsoftapparaat aanschaffen/ bestellen?
Op dit moment mag je ze online bestellen. Echter het invoeren ervan is nog niet goed geregeld. Replica’s mag je bijvoorbeeld in Belgie bestellen en daar ook ophalen. Sla deze dan tijdelijk op in Belgie zelf, totdat je de NABV pas hebt. Daarna mag je het Airsoftapparaat mee naar huis nemen en daar opslaan en onderhouden. Let er wel op dat vervoer van deze Airsoftapparaten wel volgens de richtlijnen gaat.

2. Waar moet ik op letten als ik een Airsoftapparaat aanschaf?
Stel voor jezelf de vraag of je wil beginnen met een instapmodel of een model van betere kwaliteit. Bij instapmodellen kun je kiezen voor een Chinese replica. Over het algemeen zijn deze replica’s steeds beter van kwaliteit. Bij storingen zijn de storingen wat lastiger te verhelpen i.v.m. de onderdeeltjes en kennis.
Bij betere kwaliteit adviseer ik te gaan voor een “A merk”. Hier onder een lijst welke merken daartoe behoren. Ze staan NIET in een gerangschikte volgorde. Wat als HET topmerk word gezien is Tokyo Marui.

3. Mag ik zonder lidmaatschap of vergunning op een Airsoft evenement meespelen?
Ja, maar daar zijn strikte regels aan verbonden. Je mag als introducé meespelen van iemand die lid is van het NABV. Dit lid mag maximaal 2 introduces meenemen waar hij dan ook verantwoordelijk voor is.

4. Wanneer is het verstandig lid te worden van de NABV?
Wanneer je een eigen Airsoftapparaat/ replica wilt aanschaffen en thuis wilt opslaan/ onderhouden, moet je lid zijn van de NABV. Wil je af en toe spelen en doe je dat met meerdere mensen waarvan er een lid is van de NABV, dan kun je onder het introducé reglement vallen en hoef je geen lid te worden. Belangrijk! Je mag dan GEEN eigen Airsoftapparaat/ replica hebben of meenemen naar een Skirm.

5. Wat doet de NABV voor mij?

Allereerst vooropgesteld, als de NABV er niet was dan hadden we überhaupt geen Airsoft in Nederland kunnen spelen.

 • De NABV zet zich in om de Aisoftspeler van informatie te voorzien omtrent de regelgeving.
 • Zij zijn het aanspreekpunt voor zowel leden als de overheid en reguleren de sport op beleidsniveau.
 • De NABV blijft lobbyen bij overheid en instellingen om voor alle leden het Airsoft spelen zo toegankelijk mogelijk te maken. Zij hebben na ruim 8 jaar inzet het voor elkaar gekregen dat wij nu Airsoft in Nederland mogen beoefenen.
 • De NABV helpt organisaties aan informatie waardoor zij binnen de Airsoftwereld kunnen ondernemen.
 • De NABV stelt de richtlijnen samen waardoor wij veilig en gereguleerd de sport kunnen beoefenen.

6. Waar kan ik lid worden?

 1. Je kunt je bij de NABV aanmelden voor € 7,00 per maand. Daarvoor moet je een VOG hebben (Verklaring omtrent het gedrag). Deze kun je na aanmelden bij de NABV, via je eigen loginpagina op de NABV site (http://mijn.nabv.nl), aanvragen.
 2. Je dient een goede pasfoto aan te leveren via http://mijn.nabv.nl. Dus geen vakantiekiekjes maar gewoon een zoals op je paspoort.
 3. Je dient je contributie te voldoen.
 4. Je kunt je hier aanmelden

7. Waar wordt in Nederland Airsoft gespeeld?

Op dit moment worden een tiental gesprekken gevoerd om in Nederland erkende Airsoft terreinen te verkrijgen. Organisaties moeten hiervoor een kwaliteitscertificaat krijgen. De NABV ondersteund deze trajecten waar zij kan. Na verwachting zullen de eerste evenementen gespeeld worden in April 2013. Een lijst met Airsoft terreinen worden hier bekend gesteld.
8. Zijn er in het buitenland andere regels?
Ja, vaak zie je dat er per event in het buitenland, naast de nationale regels, eigen wedstrijdregels gelden. Voordat je vertrekt naar een buitenlands evenement, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de daar geldende regels.
9. Mag ik zo maar een Airsoftapparaat vervoeren?
In Nederland mag je een Airsoftapparaat vervoeren volgens bepaalde richtlijnen.

 • Het apparaat moet in een degelijke afgesloten tas of koffer zitten. Dus geen plastic tasje van de supermarkt
 • Je moet ALTIJD je NABV lidmaatschapspas bij je hebben
 • Je mag het apparaat vervoeren van en naar evenementen en niet standaard opbergen in je voertuig
 • Bij aanhouding/ controle van een opsporingsambtenaar moet je direct melden dat je een Airsoftapparaat bij je hebt en je NABV pas tonen
 • Je Airsoftapparaat mag niet “geladen” vervoerd worden. Daarmee wordt bedoelt dat er geen BB in de kamer aanwezig is, geen magazijn is geplaatst en de aandrijving (Gas of Elektrisch) niet ingereedheid is gebracht. Veer aangedreven apparaten dienen in ontspannen toestand vervoerd te worden. Dit is tevens ook beter voor de levensduur van je veer in je replica.

Op korte termijn zullen er nog veel meer handige weetjes geplaatst worden zodat je goed, veilig en verantwoord omgaat met Airsoftapparaten en de daarbij behorende “gear”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *